lördag 18 september 2010

Höstigt bakverk

En av höstens alla läckerheter är rödbetorna med sin vackra rödlila färg. Tillsammans med choklad, som är månadens sötsak på Söta saker, är de en oslagbar kombination. Kakan fick ett mycket varmt välkomnande av mina kollektivkamrater som lovordade den stort! Den påminner om morotskaka i smaken, tack vare kanelen. Den mörka chokladen gör den mäktig, och gör så att det drar så härligt i kinderna när man äter.


Höstig rödbetskaka med choklad
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1,5 dl olja
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 msk kakao
2 dl riven rå rödbeta
100 hackad mörk choklad

Vispa ägg och socker. Tillsätt oljan. Blanda de torra ingrediensen och rör ner i smeten. Tillsätt rödbetorna och chokladen. Häll i smord form och grädda i 175 grader 30-40 min. Stjälp sedan upp kakan och låt den svalna. Bred sedan på en glasyr av
50 g philadelphiaost
30 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
saften från 1 msk finriven rödbeta

Smeten går även superbra att göra cupcakes av. Jag gräddade dem i 200 grader ca 10-15 min.

Inga kommentarer: